3.3.2025

Mamec kehittää sekoitusratkaisuja paperi- ja selluteollisuuden muuttuviin tarpeisiin

Paperi- ja selluteollisuuden toimintaa ohjaavat globaalit muutostrendit, jotka vaativat tuotantoprosesseilta joustavuutta, tehokkuutta ja ympäristöllistä kestävyyttä. Mamec vastaa näihin tarpeisiin sekoitusratkaisuille, joissa vuosikymmenien kokemus yhdistyy ajanmukaiseen osaamiseen ja teknologiaan.

Viime vuosikymmenet ovat olleet paperi- ja selluteollisuudessa suuren murroksen aikaa. Muutospaineita liiketoimintaan sekä tuotannon prosesseihin ja teknologiaan tuovat etenkin yleismaailmalliset kestävän kehityksen vaatimukset, digitalisaatio ja markkinoiden vaihtuvat odotukset. 

Mamec elää aktiivisesti mukana näissä haasteissa ja kehittää asiakaskohtaisia sekoitusratkaisuja paperituotannon erityistarpeisiin. Niiden perustana ovat pitkälti yli 70-vuotinen kokemus teollisuusasiakkaista sekä jo 1990-luvulla alkanut panostus puunjalostusalan tuotteisiin. 

Suomalaisena yrityksenä Mamec on operoinut metsäteollisuuden kehityksen sekä suurten paperi- ja selluyhtiöiden ja laitevalmistajien keskellä. Tämä näkyy alan tuotantoprosessien ja sekoitettavien materiaalien tuntemuksena, joka mahdollistaa joustavan reagoinnin myös asiakkaiden tuleviin tarpeisiin. 

Kestävää kehitystä kierrätyksestä nanoselluun ja ligniiniin

Mamecin liiketoimintajohtaja Martti Heikkilä tarkastelee puunjalostusteollisuutta yli 30 vuoden kokemuksella. Hän on nähnyt lähituntumasta muun muassa ympäristönäkökulmien vahvistumisen ja vakiintumisen osaksi alan liiketoimintaa.

”Kestävän kehityksen ja kiertotalouden ajattelumallien myötä lainsäädäntö kiristyy edelleen. EU:n ja muiden maiden ympäristösäädökset ohjaavat myös paperi- ja selluteollisuutta yhä vähäpäästöisempiin ja vastuullisempiin ratkaisuihin”, toteaa Heikkilä.

”Kierrätyspaperin ja -kuidun hyödyntäminen kasvaa, ja yritykset kehittävät uusia tapoja vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Maailmanlaajuinen pyrkimys irtautua öljypohjaisista tuotteista lisää biopohjaisten tuotteiden kysyntää, joten selluloosasta kehitetään uusia biotuotteita, kuten biokomposiitteja, tekstiilejä ja biokemikaaleja.” 

Muovien korvaaminen biohajoavilla paperipohjaisilla vaihtoehdoilla näkyy erityisesti pakkauksissa. Niiden kierrätettävyysvaatimuksia tiukentaa pian EU:n uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation). 

”Biohajoavien lopputuotteiden valmistus vaatii sekoitusratkaisuja, jotka kykenevät käsittelemään sujuvasti ja tehokkaasti uusia kuitupohjaisia materiaaleja ja massoja. 

Esimerkiksi öljypohjaisia tuotteita korvaavien nanosellun ja ligniinin kaltaisten materiaalien hyödyntäminen edellyttää syvällistä ymmärrystä siitä, kuinka käsiteltävät kuidut käyttäytyvät sekoitusprosessissa. Alan edelläkävijänä olemme vahvasti mukana tässä kehityksessä”, vakuuttaa Heikkilä.

Puunjalostusteollisuuden kuitupohjaisten massojen sekoittamiseen liittyy enemmän haasteita kuin esimerkiksi kahden nesteen sekoittamiseen. Tyypillinen ongelma on esimerkiksi kuitujen paakkuuntuminen. Heikkilä varoittaa, ettei tällöin ratkaisuksi riitä pelkkä sekoitustehon ja pyörimisnopeuden lisääminen, joka voi johtaa jopa uusiin ongelmiin. 

”Tehoa nostettaessa voi pitkistä kuiduista muodostua köysiä tai paakkuja, jotka tukkivat seuraavaksi pumpun. Sakeaan massaan voi sekoitinelin tehdä kolon, jossa sekoitin pyörii tyhjää liikuttamatta enää mitään. Yleisiä ilmiöitä ovat myös, että osa massatornimassasta erkaantuu ja nousee pinnalle kellumaan – tai massaan syntyy sekoituksessa vaahtoa ja ilmakuplia, jotka havaitaan vasta pumppausvaiheessa tehon laskuna. Sekoitustehon hallinta on tarkkaa ja tärkeää, sillä liian heikko sekoitusliike voi taas saada massan laskeutumaan ja kerääntymään pohjalle, jolloin säiliön tilavuus tavallaan pienenee.”

Digitalisaatio tuo tehokkuutta ja tarvetta uusille ratkaisuille

Digitalisaatio, automatisaatio sekä IoT:n ja tekoälyn hyödyntäminen ovat mahdollistaneet myös paperiteollisuudessa älykkäät tuotantoprosessit, joilla optimoidaan tuotantolaitosten tehokkuutta, vähennetään hävikkiä ja parannetaan laadunvalvontaa. Digitaalisuus näkyy luonnollisesti myös sekoitusteknologian tulevassa kehityksessä, johon liittyy muun muassa sekoittamisen etenemisen ja laadun seuranta älykkäillä anturoilla.

”Globaali digitalisaatio on kuitenkin johtanut myös painotuotteiden vähenemiseen ja perinteisten paperimateriaalien kysynnän laskuun. Samaan aikaan tarvetta on yhä enemmän erikoispapereille sekä kartongeille ja muille paperipohjaisille pakkausmateriaaleille. Pehmopapereiden kysyntää on puolestaan kasvattanut etenkin kehitysmaiden kulutusasteen nousu muun muassa Aasiassa”, kertoo Heikkilä.

Pakkausmateriaalien merkitystä on lisännyt olennaisesti myös viime vuosikymmenten aikana moninkertaistunut kaupankäynnin siirtyminen verkkokauppoihin. Tavarat liikkuvat entistä laajemmin ympäri maailmaa, joten niiden pakkaamiseen täytyy kiinnittää yhä enemmän huomiota. 

”Pakkauksiin haetaan muovittomia ratkaisuja kartonki- ja paperimateriaaleista, joista kehitetään uusilla kuituteknologioilla entistä kevyempiä ja kestävämpiä, mikä vähentää logistiikan hiilijalanjälkeä. Uusia innovaatioita ovat myös erilaiset älypaperit ja funktionaaliset materiaalit. Niitä varten paperiteollisuus kehittää esimerkiksi sähköä johtavia ja kosteutta hylkiviä ratkaisuja, joita voidaan käyttää muun muassa elektroniikassa ja pakkausteollisuudessa.”

Paperilaatujen muutos ja uudet innovaatiot ovat tuoneet uusia haasteita laitevalmistukseen ja sekoitusteknologiaan. Niiden ratkaiseminen sekä suurten massa- ja kemikaalimäärien onnistunut sekoittaminen vaativat kokemusta ja osaamista. On välttämätöntä ymmärtää eri aineiden fysikaalisia suureita ja käyttäytymistä prosessissa. 

Sekoitusratkaisut osana tuotannon energiatehokkuutta

Teollisuustuotannon vesijalanjäljen ja energiankulutuksen pienentäminen palvelevat kestävän kehityksen lisäksi tuotannon yleistä tehostamista, joka on tärkeää liiketoiminnan kannattavuudelle. 

Sekoitusratkaisun elinkaaren aikaisissa kuluissa keskeinen tekijä on nimenomaan energiankulutus. Mamec panostaa osaltaan sekoitusratkaisujensa energiatehokkuuteen ja ympäristölliseen kestävyyteen, jotka tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

”Energiatehokkuudessa sekoittamisen avainasia on oikea mitoitus. Se saavutetaan vain, kun tiedetään ja tunnetaan tarkasti sekoitettavat materiaalit ja se, mitä vaatimuksia sekoitetun massan täytyy prosessin seuraavassa vaiheessa täyttää”, sanoo Heikkilä. 

”Materiaalien lisäksi myös säiliöiden koot voivat vaihdella laajalla skaalalla kuutiosta tuhansiin kuutioihin, joten jokaisen asiakkaan sekoitusprosessilla on omat tarkat erityisvaatimuksensa. Jos säiliönä on vaikkapa 60 metriä korkea ja halkaisijaltaan 12-metrinen torni, täytyy alhaalla olevan sekoittimen toimia optimaalisesti pystyäkseen käsittelemään massan juuri oikeanlaiseksi seuraavaa prosessivaihetta varten.” 

Energiatehokkuuden merkitys kertautuu ratkaisuissa, joiden käyttöikä lasketaan vuosikymmenissä. Mamec panostaa tuotteissaan määrätietoisesti elinkaariajatteluun ja suunnittelee sekoitusratkaisuja, jotka soveltuvat prosessiteollisuuden laitosinvestointien pitkään 30–40 vuoden aikaikkunaan. Tiivis tuotekehitysyhteistyö suurten prosessitoimittajien kanssa varmistaa asiakkaille järjestelmät ja ratkaisut, jotka täyttävät myös tulevaisuuden tarpeet. 

Kasvavan kapasiteetin joustavaa hyödyntämistä

Kannattavuuden ja suorituskyvyn varmistamiseen liittyy osaltaan myös tuotantokapasiteetin kasvattaminen. Kun prosesseissa halutaan ajaa läpi entistä suurempia massamääriä, kasvatetaan sekä massojen sakeutta että laitteiden kokoja.

”Tällöin on tärkeää muistaa, ettei sekoitusprosessin toimivuus skaalaudu sellaisenaan lineaarisesti kapasiteetin ja kuutiomäärien kasvun mukana. Sen skaalaaminen on oma operaationsa, jonka hallinta ja toteuttaminen vaatii vahvaa kokemusta ja sekoittamisen muuttujien tuntemusta”, korostaa Heikkilä.

Suuren kapasiteetin tehokas hyödyntäminen edellyttää tuotantoprosesseilta joustavuutta. Sekoittamisessa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että samalla linjalla voidaan tarvittaessa välillä vaihtaa käsiteltäviä materiaaleja. 

”Tyypillisesti sekoitusratkaisu valitaan ja säädetään suorituskyvyltään ja energiatehokkuudeltaan optimaaliseksi tietylle tuotteelle. Kun sekoitettavaa massaa vaihdetaan, voi väärä sekoitusteho aiheuttaa esimerkiksi energian hukkaamisen lämmöksi.” 

Mamec panostaa sekoittimien suunnittelussa modulaarisuuteen, joten ratkaisuja voidaan mukauttaa vaihtuviin tarpeisiin ilman suuria investointeja. Tavoitteena on myös, että sekoittimet ovat päivitettävissä uusilla teknologioilla ilman, että kaikkea tarvitsee vaihtaa. 

”Mamec räätälöi asiakkaille pitkän tähtäimen elinkaariratkaisuja, joihin sisältyy joustava valmius myös muutoksiin matkan varrella”, kiteyttää Heikkilä.